Omistajuus: Alumiiniveneen pohjan maalaus ja antifouling-käsittely

Alumiiniveneen pohjan maalaus ja antifouling-käsittely

Alumiiniveneen pohjamaalaus, myrkkymaalaus ja maalin poisto. 

Alumiiniveneen hoito ja huolto

Merialueella kasvillisuuden kiinnittymisen ehkäisyyn voi käyttää eliönestomaalia eli antifouling-maalausta.  Pohjan likaantuminen lisää polttoaineen kulutusta. Eliönestomaalin käytön sijaan veneen pohjan voi myös puhdistaa mekaanisesti veneilykauden aikana. Hankalasti veneilykauden jälkeen irtoavat merirokon toukat on helppo irrottaa veneen pohjasta juuri niiden kiinnittymisen jälkeen heinä–elokuun vaihteessa.

Trailerilla säilytettävä vene ei tarvitse antifouling-käsittelyä. Makeassa vedessä järvialueilla eliönestomaalin käyttö on tarpeetonta. Noudata eliönestomaalien käytössä omalla vesialueellasi voimassa olevia säädöksiä.

Alumiiniveneen antifouling-käsittely 

Älä maalaa alumiinivenettä koskaan kuparipitoisella eliönestomaalilla. Kuparia sisältävä maali muodostaa alumiinin kanssa sähkökemiallisen parin ja johtaa alumiinin syöpymiseen. 

Käytä vain alumiiniveneille tarkoitettuja eliönestomaaleja. Alumiiniveneiden käsittelyyn suosittelemamme tuotteet ovat Hempel AluSafe sekä biosidittömät Hempel Silic One ja Hempel Hempaspeed TF. Ennen eliönestomaalin käyttöä pohjusta kaikki vedenalaiset osat riittävän paksulla, vesitiiviillä kerroksella epoksipohjaista primeria.

Noudata maalauksessa aina maalinvalmistajan ohjeita.

Tehtaalla pohjamaalatun veneen antifouling-maalaus

Tehtaan pintakäsittelylinjalla maalatun epoksiprimerin päälle voidaan suoraan maalata alumiiniveneille soveltuva antifouling-maali seuraavasti:

  • Pese veneen pohja alumiiniveneille soveltuvalla, rasvanpoistoon tarkoitetulla pesuaineella.

  • Hio pohja kevyesti mattapinnalle ja huuhtele pöly makealla vedellä.

  • Anna pohjan kuivua ja levitä pohjaan riittävä määrä alumiiniveneille tarkoitettua antifouling-maalia maalin valmistajan antamien ohjeiden mukaan. Noudata maalivalmistajan ohjeita primer- ja antifoulingmaalien ylimaalausajoista.

  • Kuparipohjaisen antifouling maalin käyttö on ehdottomasti kielletty.

Antifouling-maalin poistaminen veneen pohjasta

Noudata vanhan antifouling-maalin poistamisessa maalinvalmistajan ohjeita. Älä koskaan kuivahio vanhaa antifouling-maalia, sillä maalipöly on myrkyllistä. Maalijätteet on kerättävä hionnon jälkeen talteen.

Alumiinia käsitellessäsi käytä vain sellaisia hiomatarvikkeita, esimerkiksi alumiinioksidihiomalaikkoja, joista ei irtoa sähkökemiallisen parin synnyttäviä metallihiukkasia.

Vanhan maalin voi poistaa myös hiekkapuhaltamalla mahdollisimman hienolla hiekalla. Poista kaikki rasva pinnasta ennen hiekkapuhallusta esim. asetonilla. Ole huolellinen hiekkapuhaltaessasi veneen laitoja ja tarkkaile, että alumiini ei pääse venymään. Viimeistele puhdistus pesemällä makealla vedellä.

Emme suosittele maalinpoistoaineiden käyttöä, mikäli aineen soveltuvuudesta alumiinille on pienikin epäilys.

Älä käytä lämpöä apuna maalinopistossa, sillä lämmitys saattaa vaurioittaa metallihohtomaalia sekä kumi- ja muoviosia.

 

Jaa