Omistajuus: Venekuomun ja patjojen huolto ja säilytys

Venekuomun ja patjojen huolto ja säilytys

Kuomun, pehmusteiden ja tuulilasin puhdistus. 

Alumiiniveneen hoito ja huolto

Veneen pehmusteiden hoito ja puhdistus

Venetyynyjen materiaalit ovat venekäyttöön suunniteltuja ja pinta on suojattu auringon UV-valon haittavaikutuksia vastaan. Pitkäaikainen altistuminen auringon UV-valolle haalistaa värejä ja lyhentää materiaalien kestoikää.  Pitkäaikaista säilyttämistä suorassa auringonvalossa ei suositella.

Älä säilytä tyynyjä jatkuvalle kosteudelle alttiina, äläkä päästä tyynyjä vettymään veneessä.  Vaikka tyynyjen sisällä oleva vaahtomuovi on suojattu muovilla, niin vaahtomuoviin ja keinonahan sisäpinnalle voi muodostua hometta.

Tee tyynyjen nihkeä- tai kosteapyyhintä neutraaliin pesunesteeseen kostutetulla siivouspyyhkeellä.  Kostea pinta on hyvä kuivata. Tahrat voi poistaa laimentamattomalla, neutraalilla (käyttöliuoksen pH 6–8) pesuaineella. Pesuaineena voit käyttää mietoa yleispesuainetta, käsin tiskaukseen tarkoitettua astianpesuainetta tai erityisesti veneen tyynyjen ja verhousten pesuun tarkoitettu ainetta.

Älä käytä puhdistamiseen iuottimia, bensiiniä, hankaavia siivousvälineitä tai -aineita, vahvoja emäksisiä sekä happamia puhdistusaineita. Noudata aina puhdistusaineen valmistajan tarkempia ohjeita. Kokeile aina pesuainetta ensin pehmustetyynyn näkymättömälle pinnalle.                                                                    

Puhdista veneen patjat ja tyynyt veneilykauden jälkeen ja säilytä ne kuivassa paikassa. Älä jätä tyynyjä talveksi veneesen, jos venettä ei säilytetä lämmitetyssä tilassa.

Veneen kuomun hoito ja puhdistus

Pese veneen kuomu säännöllisesti, niin sen käyttöikä pitenee ja puhdistaminen on helpmpaa. Pahimpia kuomun likaajia ovat lintujen jätökset sekä käsistä tarttuva hiki ja rasva, joten kuomu kannattaa pestä tarpeen mukaan myös kesällä.

Irtolika on helpointa poistaa kuomukankaasta pehmeällä harjalla. Lintujen jätökset on helpointa poistaa harjalla niiden kuivuttua.

Käytä kuomun huuhteluun haaleaa vettä. Liian lämmin vesi voi aiheuttaa kuomun kutistumisen. Käytä perusteellisempaan pesuun makeaa vettä ja mietoa puhdistusainetta. Älä käytä liuottimia ja pese kuomu aina käsin.

Huolehdi veneilykauden aikana hyvästä ilmanvaihdosta ja tuuletuksesta. Lika, kosteus ja huono ilmanvaihto voivat johtaa kuomun homehtumiseen.  

Ennen veneilykauden alkua kuomun nepparit ja vetoketjut voi käsitellä silikonipohjaisella öljyllä, jotta ne toimivat moitteetta.

Pese kuomu aina ennen talvisäilytystä makealla vedellä ja anna sen kuivua kunnolla. Säilytä kuomu talvella lämpimässä ja kuivassa tilassa, älä veneessä. Älä käytä koskaan veneen kuomua talvisäilytyssuojana.

Vanhassa kuomussa kuluvat ensin ompeleet ja ikkunat. Jos kangas on vielä vahva ja ehjä, kuomun voi vielä kunnostaa. Ota kunnostusta varten yhteyttä kuomuvalmistajaan. Kokonaan uuden kuomun saat tilattua Buster-jälleenmyyjältäsi.  

Kuljetuksen ajaksi irrota kuomu veneestä tai sido se huolellisesti kiinni.

Veneen tuulilasin puhdistus

Älä käytä hankaavia puhdistusaineita tai -välineitä puhdistaessasi veneen muovista (pleksilasi eli akryyli tai polykarbonaatti) valmistettuja veneen tuulilaseja. Käytä puhdistamiseen mietoa yleispesuainetta, astianpesuainetta tai ikkunanpesuainetta sekä nukkaamatonta pehmeää pyyhettä tai sientä.

Älä koskaan pyyhi veneen muovista tuulilasia kuivalla pyyhkeellä tai paperilla.

Tuulilasinpyyhkimillä varustetuissa veneissä tuulilasi on karkaistua lasia. Sen voit pestä samoilla välineillä kuin muovista valmistetun tuulilasiin, mutta pinta ei ole yhtä herkkä naarmuuntumiselle.

 

Jaa