Omistajuus: Alumiiniveneen pesu ja puhdistus

Alumiiniveneen pesu ja puhdistus

Alumiiniveneen hoito ja huolto

Pidä vene puhtaana, niin estät lian pinttymisen ja helpotat veneesi ylläpitoa ja vähennät huollon tarvetta. Normaaliin puhdistukseen riittää makea vesi ja pehmeä harja tai sieni. Käytä tarvittaessa veneen pesuainetta tai mietoa yleispesuainetta ja noudata pesuaineen valmistajan ohjeita.

Käytä vain alumiiniveneen puhdistamiseen tarkoitettuja pesuaineita. Älä käytä alumiiniveneen puhdistuksessa alkoholipitoisia pesuaineita, liuotinpesuaineita tai happoa sisältäviä puhdistuaineita (esim. oksaalihappo, fosforihappo). Myöskään alumiiniveneen muovipulpetteja ja muita muoviosia ei saa pestä liuotinpesuaineilla.

Maalatut alumiinipinnat voit pestä vastaavilla, alumiiniveneiden puhdistukseen sopivilla puhdistusaineilla kuin käsittelemättömätkin alumiinipinnat.

Poista säännöllisesti tyhjennysaukkoihin kertyneet roskat tukkeutumisen estämiseksi

Mikäli mahdollista huuhdo lintujen ulosteet veneen pinnoilta ja kuomun päältä tuoreeltaan. Kuivuneet ulosteet voit harjata pois, jonka jälkeen voit käyttää tarvittaessa makeaa vettä ja mietoa pesuainetta.

Poista tankattaessa veneen pinnoille mahdollisesti roiskunut polttoaine heti.

Alumiiniveneen puhdistus ja hionta

Hankaumien, hapettumien ja pinttyneen lian poistamiseen käsittelemättömiltä alumiinipinnoilta voit käyttää lievästi hiovaa kiillotusainetta ja koneellista hiontaa. Hionnan jälkeen pinnan voi suojata vahalla tai alumiinirungon hoitoöljyllä. Älä hio äläkä vahaa anodisoituja alumiinipintoja kuten heloja ja kaiteita.

Hapettumien poisto alumiinipinnalta ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä käsittelemättömän alumiinin pintaan muodostuu itsestään suojaava oksidoitunut pinta. Myös pinnan naarmuuntuessa suojaava oksidikerros palautuu itsestään alumiinipintaan.

Älä hio äläkä vahaa anodisoituja alumiinipintoja. Anodisointia käytetään esimerkiksi kaiteiden ja muiden alumiinihelojen pintakäsittelynä.

Alumiiniveneen puhdistus ja hoitoöljy

Alumiinirungon hoitoöljy

Alumiiniveneen vesilinjan yläpuoliset alumiinipinnat voit suojata myös ohuella kerroksella alumiinirungon hoitoöljyä tai vastaavaa monitoimiöljyä. Ruiskuta öljyä veneen pinnalle ja pyyhi sen jälkeen kuivalla liinalla.

Ennen talvisäilytystä ruiskuta veneen alumiinipinnoille reilu kerros alumiinirungon hoitoöljyä. Älä pyyhi öljyä syksyllä, vaan jätä se pinnalle ja pyyhi pinta puhtaaksi keväällä, jolloin säilytyksen aikana kertynyt lika ja pöly poistuu samalla.

Alumiiniveneen pohjan pesu

Kun nostat veneen vedestä pese pohja ulkopuolelta heti noston jälkeen, sillä levä ja lika irtoavat helpoiten vielä märästä pohjasta. Pesemiseen voit käyttää painepesuria tai harjaa ja makeaa vettä.

Mikäli veneen pohja on käsitelty eliönestomaalilla (antifouling, ns. ”myrkkymaali”) älä koskaan kuivahio veneen pohjaa. Myrkkymaalin poistaminen on tehtävä märkähiontana ja hiomapöly on kerättävä talteen.

 

Jaa