Nyheter: Den perfekta båten till sommarstugan

26.10.2020

Den perfekta båten till sommarstugan

Nyhet stugbåt Buster XS aluminiumbåt

Buster utökar nu sitt sortiment av mindre aluminiumbåtar och lanserar en helt ny Buster XS. Den nya Buster XS är en lätt båt som är enkel att hantera och erbjuder utrymme för fyra personer. För bästa prestanda rekommenderas en utombordsmotor från Yamaha med 15–25 hästkrafter.

Nya XS har en längd på 4,18 meter och en bredd på 1,76 meter, vilket gör att den i modellprogrammet kommer mellan Buster Mini (3,88 m lång, vikt 104kg, 8-10hk utombordare) och Buster S (4,43 m lång, vikt 260kg, 30hk utombordare). XS behöver inte registreras i Finland (i Sverige finns inget krav på registrering) och den är lätt och behändig att hantera vid t.ex. sjösättning. Den kan även dras bakom en vanlig personbil, på en släpvagn utan bromsar.

Nya XS kommer i två varianter; Buster XS som styrs från aktersätet med rorkult och Buster XSr som har en styrkonsol. XS väger 170 kg och XSr väger 210 kg. Även när XSr är utrustad med en utombordare som Yamaha F20GEPL, väger den bara 273 kg.

Den tidigare versionen av Buster XS såldes mellan 1999 och 2016. Jämfört med sin föregångare är den nya modellen något bredare och betydligt mer stabil, vilket ökar säkerheten framförallt när den används av yngre personer eller vid fiske.

Fokus på bekväma köregenskaper och säkerhet 

Den nya Buster XS erbjuder utmärkt förarergonomi, både när den styrs med rorkulten och från konsolen. Hänsyn har även tagits till yngre båtförare när den nya modellen designades. Den här aluminiumbåten är osänkbar, och tack vara sina höga sidor och plana durk är det både säkert att röra sig i båten samtidigt som den går stabilt i sjön.

“Säkerheten är av högsta prioritet när vi designar Busterbåtar. Det inkluderar såväl förutsägbara köregenskaper som generell användning, både i trånga hamnar och när båten körs på mer öppet vatten,” säger Kalle Kanerva, chef för NPD (New Product Development).

Buster XS med rorkult har ett särskilt U-format aktersäte som gör att föraren kan sitta på valfri sida för att styra båten. Detta förbättrar körkomforten, även för vänsterhänta förare, och ger en betydligt bättre körställning än den på liknande båtar som styrs med rorkult. 

Styrkonsolen på Buster XSr har ett praktiskt förvaringsutrymme för mindre föremål och ett eluttag för laddning av mobila enheter. Konsolen är utformad så att en ekolodsmodul eller en kartplotter kan installeras, och den är anpassad så att det även går att använda en smartphone eller surfplatta som navigationsenhet.

En bekymmersfri båt för lugna vatten

Helppokäyttöinen huoleton pieni alumiinivene

Buster XS är klassad i designkategori D och är avsedd att användas i lugna vatten. XS med rorkult är utrustad med en manuell, lättanvänd länspump medan XRs har en elektrisk och automatisk länspump.

Durken är helt slät och tillverkat av slitstark och underhållsfri komposit. Det största förvaringsutrymmet finns under det stora sätet i fören, och det finns även ett låsbart förvaringsutrymme under aktersätet.

Buster rekommenderar den nya utombordaren, Yamaha F20G, för att driva XS. Yamaha F20G är en modern, bränsleinsprutad motor som ger gott om kraft för att XS ska komma upp i planing. Toppfarten med två personer är över 20 knop. För fiskeentusiaster går det även att få motorn med VTS (Variable Trolling Speed) som tillval. Buster XS kan också användas med en elmotor, för en tystare och lugnare båttur.

Som extrautrustning till Buster XS finns dynor, för- och sidräcken, en borttagbar mittbänk och hamnkapell.

Nya Buster XS 2021 

  • Totallängd: 4,18 meter
  • Bredd: 1,76 meter
  • Vikt (utan motor): 170 kg (XS), 210 kg (XSr)
  • Sittplatser: 4 personer
  • Djupgående: 0.25 meter
  • Motorintervall: 9,9–20 hk, rigglängd L 
  • Topphastighet (med en person): 23 knop
  • Designkategori D
Dela