Ajankohtaista: Suurten avoveneiden klassikko

10.6.2020

Suurten avoveneiden klassikko

Buster Magnum alumiinivene ja Yamaha F225 -perämoottori perhe ajelulla

Tänä vuonna 30 vuotta täyttävä Buster Magnum on Pohjoismaiden kautta aikojen menestyksekkäin ja suosituin suuren luokan avovene. Merikelpoinen ja suorituskykyinen malli on erityisen suosittu Norjan ja Ruotsin avoimilla Atlantin puoleisilla rannikoilla, joilla veneille asetetaan erityisen kovia vaatimuksia.

Ensimmäisen sukupolven 6,2 metriä pitkä Magnum oli 30 vuotta sitten silloisella mittapuulla suuri avovene ja 150 hevosvoiman moottori edusti merikelpoisten avoveneiden järeää teholuokkaa. Syksyllä 1989 veneen nimeä ei ollut vielä julkistettu, mutta Vene-lehden Ilkka Seppälä pääsi jo testaamaan prototyyppiä. ”Ajossa iso Buster näyttää parhaat puolensa”, Seppälä arvioi. 

”Vene on trimmattavissa helposti kaikkiin olosuhteisiin ja kulkee pehmeästi”, todettiin vertailutestissä vielä lähes vuosikymmen myöhemmin. 

Nykyinen Magnum on entistä suurempi ja suorituskykyisempi avovene

Buster Magnum sisätilat

Kun 30 vuotta on kulunut, Buster Magnum on edeltäjiään selvästi suurempi ja myös suorituskykyisempi. Nykyinen Magnum on ensimmäistä malliversiota metrin pidempi, 30 senttiä leveämpi ja suurin koneteho on kasvanut peräti 75 hevosvoimalla. Nykyisessä mallistossa uusi vuosimallin 2020 uusi Buster XXL vastaa kooltaan varsin tarkasti ensimmäistä Magnumia! 

Edellinen perusteellinen uudistus tehtiin 2000-luvun alussa, jolloin Magnumin suurin koneteho nousi 225 hevosvoimaan ja rungon pituus alkoi lähestyä seitsemää metriä. Seuraava askel otettiin ensimmäisen Yamaha F300 -moottorille suunnitellun Busterin, SuperMagnumin tullessa markkinoille vuonna 2013.

Neljännen sukupolven Buster Magnum on 7,2 metriä pitkä kahdeksan hengen avovene. Magnumin suurin moottorivaihtoehto on 225-hevosvoimainen V6-Yamaha, jolla saavutetaan 47 solmun huippunopeus. Tankin kokoa on kasvatettu lähes kaksinkertaiseksi 300 litraan, jolloin toimintamatka on kasvanut selvästi.

Aitoa ison veneen tuntua

Buster Magnum perhe veneretkellä kalliorannalla

Magnumissa on todellista ison veneen tuntua, ajo-ominaisuudet ovat uuden rungon ja taaemmas siirtyneen painopisteen myötä parantuneet selvästi. Terävämmällä runkomuodolla ja kolmella parilla aggressiivisia nousulistoja on haettu suorituskykyä, jonka myötä vene on todella hauska ajettava. Suorituskyvystä huolimatta Busterin DNA:n ytimessä oleva turvallisuus tuntuu myös ajo-ominaisuuksissa: vene on vakaa suurissakin nopeuksissa ja käyttäytyy ennakoitavasti.

Merikelpoisen ja edustavan veneen rouhea ilme on selvää sukua malliston huipulta löytyvälle uudelle 10-metriselle Buster Phantomille. Alumiinirunko ja -turkki, tummanharmaat pulpetit ja rst-helat kertovat Busterin käytännönläheisestä perimästä.

Vakiovarustukseen kuuluu 16-tuumainen Buster Q -älynäyttö, joka tarjoaa kuljettajalle kaiken tarvittavan informaation kartoista ja käyttöohjeista aina sää- ja moottoritietoihin.


 

Jaa