Ajankohtaista: Mitä veneen tunnistusnumero kertoo?

6.8.2018

Mitä veneen tunnistusnumero kertoo?

Busterin runkonumero on kaiverrettu sekä peräpeiliin että keulakanteen

Meille tulee usein kyselyitä siitä, mitä veneen tunnistusnumero pitää sisällään ja miten sitä luetaan. Tunnistusnumero kertoo mm. veneen mallin, vuosimallin ja valmistusvuoden. Ohessa ohjeet, miten koodia tulkitaan.

Bustereissa tunnistusnumero löytyy veneen peräpeilistä. Lisäksi tunnistusnumero kaiverretaan koneellisesti veneiden keulakannen pintaan. Tunnistusnumerosta voi helposti varmistaa vanhemmankin veneen valmistusvuoden ja vuosimallin.

Nykyään tunnistusnumero tunnetaan nimellä WIN (Watercraft Identification Number = vesikulkuneuvon tunnistusnumero).  Monelle veneharrastajalle tuttu termi on vielä HIN eli Hull Identification Number. Vuodesta 2006 nimeksi vaihtui CIN, Craft Identification Number ja kymmenen vuotta myöhemmin WIN.

Buster ei ole koodia eikä sen nimeä keksinyt vaan kyseessä on EU-huvivenedirektiivin mukainen veneen tunnistusjärjestelmä. Sitä on käytetty vuodesta 1998 alkaen.

Jos oman veneen peräpeiliin on kaiverrettu FI-BUSA0001K506, niin merkkisarjasta voi lukea seuraavat tiedot:

  • Tunnuksen aloittava maatunnus FI kertoo, että veneen valmistuttaja on suomalainen.
  • BUS on valmistajan tunnus, Mallivuosina 2011–2016 Buster-veneiden tunnus oli FI-FIS Busterin silloisen omistajan, Fiskarsin mukaan.
  • Seuraavaksi tunnisteessa on jokaisen veneen yksilöivä sarjanumero, joka alkaa Buster-mallin kertovalla kirjaimella. Tässä sarjanumeron aloittava merkki on A, joka kertoo, että kyseessä on Buster Magnum.
  • Sarjanumeroa seuraava kirjainmerkki kertoo valmistuskuukauden. Kuukaudet on aakkostettu A:sta eteenpäin, joten kirjainkoodi K paljastaa, että tämä vene on valmistettu marraskuussa.
  • Valmistuskuukautta seuraava numero kertoo valmistusvuoden. Tässä numero 5 kertoo että vene on valmistettu vuonna 2005.
  • Kaksi viimeistä merkkiä kertovat vuosimallin, veneen mallivuosi on siis 2006.

Yksittäisten venemallien tuotantomääriä ei sarjanumerosta voi lukea, sillä numerointi on voitu vaihtaa esimerkiksi kuukauden vaihtuessa.

Verkkosivuiltamme löytyvät tarkemmat ohjeet myös vanhempien Buster-veneiden tunnistamiseen:

Lisää tietoja vanhemmista Buster-malleista löytyy Mallisto kautta aikojen -sivulta 

Jaa