Ajankohtaista: Busterin suuret ja pienet kalastusveneet esillä venemessuilla

30.1.2019

Busterin suuret ja pienet kalastusveneet esillä venemessuilla

Kalastusveneet Vene 19 Båt venemessuilla

Helsingin venemessuilla pääsee 8. helmikuuta alkaen tutustumaan sekä uisteluvarusteltuun Buster Cabin -veneeseen että heittokalastajille räätälöityihin M ja S -malleihin. Messujen Uusi Aalto -altaan reunalla vinkkejä jakaa Suomen eturivin kalastusopas, Saaristomeren erityisasiantuntija Jani Ollikainen sekä kalastusosaston isäntänä hyörivä Mikko ”Peltsi” Peltola.

Suosituista kalastusveneistämme pienempi, Buster S, kelluu messuilla oikeassa elementissään 40 metriä pitkässä Uusi Aalto -altaassa. Altaan vierestä taas löytyy sekä kokoluokkaa suurempi heittokalastajan vene, Busterin omalla kalastusvarustepaketilla täydennetty  Buster M että täydellisesti varusteltu uistelijan hyttivene Buster Cabin.

”Kalastusvarustepaketilla täydennettynä Buster S ja kokoluokkaa suurempi Buster M ovat nykyaikaisia ja käytännöllisiä kalastusveneitä, joka sopivat erityisen hyvin heittokalastuksen harrastajille”, kertoo Jani Ollikainen.

Buster Cabinin uisteluversion toteutukseen on puolestaan antanut vahvan panoksensa kalastaja Jyrki Hatanpää. Varustelusta on vastannut Vääksyn Konepiste, joka on muokannut myös muita Buster-malleja valmiiksi uisteluveneiksi.

”Uistelukaiteilla, sähkötakiloilla ja Raymarinen Axiom-monitoiminäytöillä täydennetty Buster Cabin on tähän tarkoitukseen erinomainen vene. Esimerkiksi uistelukaiteita on jatkettu uimatason takaosaan asti, joten haavimies saa hyödynnettyä turvallisesti koko veneen takatilan”, kertoo Vääksyn Konepisteen Janne Korhonen.

Aktiivisen kalastajan kakkosveneeksi Ollikainen suosittelee Buster Miniä. Vene painaa vain reilut sata kiloa, mutta kantaa silti kolme kalastajaa. ”Vene on edullinen ja erittäin helppo kuljettaa ja liikutella. Mini toimii hyvin myös sähkömoottorilla, joten se sopii vesialueille joissa polttomoottoria ei saa käyttää”, Ollikainen kertoo.

Liikkuvan kalastajan joka sään uisteluvene

Buster Cabin on suunniteltu paljon liikkuvalle veneilijälle, joka viettää veneessä kerralla pidempiäkin aikoja. Veneen avomeriolosuhteisiin suunniteltu runkomuoto, hiljainen äänimaailma, panoraamaikkunat ja vaivattomaan pimeäajoon suunniteltu valaistus tekevät liikkumisesta turvallista ja miellyttävää varhaiskeväästä aina myöhäiseen syksyyn.

Uisteluveneen elektroniikan perustan muodostaa Busterin oma 16 tuuman Q-älynäyttö. Älynäytön parina toimivat Raymarinen huippuluokan CP100-kaikuluotainmoduuli, jonka ansiosta sekä pohja että kohdekalat näkyvät valokuvamaisen tarkasti, sekä uuden sukupolven Raymarine Quantum -tutka. Pulssikompressiotekniikkaa hyödyntävä Quantum eroaa perinteisistä tutkista huippuluokan erottelukykynsä ansiosta. Lisäksi se on käyttövalmis muutamassa sekunnissa, ilman pitkää lämmitysaikaa.

Jotta ruutupintaa riittäisi kaiken tarjolla olevan tiedon hallintaan ja käsitellyyn, on sisätiloissa 16" Q:n jatkona 9 tuuman Raymarine Axiom-monitoiminäyttö ja ulkona toinen, 7 tuuman Axiom. Kipparin työtä helpottaa muun elektroniikan kanssa verkotettu Raymarine Evolution EV-150 -hydraulipilotti.

Lisänä on vielä Axiomin monitoiminäyttöjen tuoteperheeseen saumattomasti sopiva Raymarinen Ray53 VHF-meriradio.

Kaiteet tekevät uisteluveneen

Uisteluvene kaiteilla varusteltu Buster Cabin alumiinivene

Uusimman veneily- ja kalastuselektroniikan lisäksi Buster Cabinin varustelua on täydennetty melkoisella määrällä haponkestävää teräsputkea.

Cabinin tuoreimman malliversion takatilat ovat jo vakiona ruhtinaalliset laajan, alumiinirakenteisen uimatason ja moottoritelineen yhdistelmän ansiosta. Kalastuskäyttöä varten takatilojen käytännöllisyyttä on parannettu avotilan uistelukaiteilla. Oikeaoppiset tuplakaiteet tarjoavat tukevan kiinnityspisteen takiloille ja vapatelineille.

Kaiteistus jatkuu uimatason takaosaan saakka, jolloin koko perätaso on käytössä turvallisena työtilana. Liikkumista helpottavat moottorin molemmin puolin sijoitetut portit. Veneen kruunaa luonnollisesti targakaari vapaputkineen.

Kalastusvarustepaketilla pikku-Busterista räätälöity kalastusvene

Busterin kalastusvarustepaketti on saatavana Buster S:n lisäksi myös seuraavaksi suuremman kokoluokan suosikkiveneeseen, Buster M:ään. Kalastusvarustepakettiin kuuluu vapalaatikko, kalastusistuimella varustettu heittotaso sekä keulamoottoriteline. Varustepaketin osat voi hankkia myös erikseen ja varusteet voidaan irrottaa veneen käyttötarkoituksen muuttuessa.

Buster Q -näytöllä varustettu kaksipulpettinen Buster M2 -mallin voi täydentää myös Raymarinen CHIRP-tekniikkaan perustuvalla ultratarkalla kalakaiuilla.

Kalastusvarustepaketti voidaan jälkiasentaa kaikkiin Buster M -versioihin vuosimallista 2018 alkaen sekä kaikkiin Buster S -veneisiin vuosimallista 2017 alkaen. Kestävä alumiinirunko ja vettymätön komposiittiturkki tekevät Bustereista huolettomia koko veneilykauden kalaveneitä

Uusi neljännen sukupolven Buster M on 4,86 metriä pitkä viiden hengen alumiinivene. Konetehoalue on 30–40 hevosvoimaa. Kalastusvarustellun veneen kokonaispaino jää moottoreineen reiluun 500 kiloon, joten se on helposti liikuteltavissa jarruttomalla trailerilla.

Buster M painaa kalastusvarustultuna 413 kg ja moottorisuositus on vääntävä ja taloudellinen Yamaha F40F. Buster M:n malliversiot ovat yksipulpettinen M1 ja kaksipulpettinen M2.

Pienempi Buster S painaa kalastusvarusteineen vain 308 kg ja sen suositeltu konetehoalue on 20–30 hevosvoimaa. Parhaiten vene toimii Yamahan uudella, vain 60 kiloa painavalla F25G-moottorilla.

Buster S:stä on saatavilla kolme eri versiota: peräpenkiltä ajettava moottorin kahvasta ohjattava S, sivupulpetilla varustettu S1 ja keskipulpettiversio Scc.

”Molemmat mallit ovat kevyesti liikuteltavia, mutta lähes puoli metriä pidemmässä M:ssä on jo selvästi isomman veneen tuntua”, kertoo M- ja S-malleja työssään jatkuvasti hyödyntävä kalastusopas Jani Ollikainen.

www.venemessut.fi #venemessut

Helsingin venemessujen aukioloajat

  • Perjantaina 8.2. kello 11–19

  • Lauantaina ja sunnuntaina  9.–10.2. kello 10-18

  • Maanantaista perjantaihin 11.–15.2. kello 11–19

  • Lauantaista sunnuntaihin 16.–17.2. kello 10–18

Liput ennakkoon edullisemmin shop.messukeskus.com

  • Pääsyliput ovelta aikuiset 19 €, lapset ja erikoisliput 12 €. Ennakkoon ostettuna 16 €/10 €.

  • Vähintään 10 hengen ryhmille ryhmäliput ovelta 12 €/hlö ja ennakkoon ostettuna 10 €/hlö.

  • Maanantaista 11. helmikuuta torstaihin 14. helmikuuta alle 15-vuotiaat pääsevät maksutta messuille.

Jaa