Nyheter: Två stora berättelser: Buster och Stormskärs Maja

14.2.2024

Två stora berättelser: Buster och Stormskärs Maja

Amanda Jansson är Stormskärs Maja

Historiskt drama görs inte i skärgården utan säkra och moderna båtar. Buster var en av samarbetspartnerna som möjliggjorde den nya filmatiseringen av Stormskärs Maja. 

Stormskärs Maja är en gripande berättelse om en stark kvinna och de utmaningar hon möter på en stormig ö. Filmen är baserad på Anni Blomqvists roman med samma namn och utspelar sig i den åländska skärgården på 1800-talet.

Finländarna känner till Maijas historia från den sexdelade tv-serien från 1976 och minns särskilt den imponerande musiken som komponerats av Lasse Mårtenson.

Tiina Lymi regisserade förra året en svenskspråkig historisk dramafilm baserad på originalberättelsen om Anni Blomqvists böcker. Direkt efter premiären har filmen nått enorm popularitet bland både publik och filmkritiker. De svenska skådespelarna Amanda Jansson och Linus Troedsson spelar huvudrollerna i filmen.

Den 17-åriga Maja gifter sig mot sin vilja med fiskaren Janne. Hennes liv på Stormskäret är fyllt av utmaningar och motgångar. Som fiskarhustru måste hon klara sig ensam med att ta hand om familjen när hennes man är till sjöss och borta under långa tider. Maja blir dock en viljestark och självständig kvinna som inte är rädd för att ta ansvar och klara sig i den karga skärgården. Mellan Maja och Janne uppstår starka band, och med tiden fördjupas deras kärlek till varandra. Janne stöttar sin hustrus strävanden och inser att de gemensamma ansträngningarna samt att leva på lika villkor gör familjen stark. 

  • Regi och manus: Tiina Lymi
  • Skådespelare: Amanda Jansson, Linus Troedsson, Jonna Järnefel, Tobias Zilliacus, Amanda Kilpeläinen Arvidsson, Desmond Eastwood, Tony Doyle
  • Filmen är producerad av Solar Films. Filmen hade biopremiär i januari 2024
Dela