Nyheter: Nya Buster M förändras också till spinnfiskarens båt

19.1.2019

Nya Buster M förändras också till spinnfiskarens båt

spinnfiskarens fiskebåt Buster M sportfiskemässan

Busters nya fiskeutrustningspaket fås nu förutom till Buster S också till den följande storleksklassens favoritbåt, Buster M. Med fiskeutrustningspaketet transformeras M och S till fiskebåtar enligt eget behov. Man kan bekanta sig noggrannare med fiskeutrustning på Sportfiskemässan.

Samarbete med fiskeguiden

Den nya fjärde generationens Buster M är en 4,86 meter lång fem personers aluminiumbåt. Motoreffektområdet är 30–40 hästkrafter. Med fiskeutrustningen stannar båtens totalvikt vid drygt 500 kilo inklusive motor, så den kan lätt släpas på en obromsad trailer.

Båten är ett resultat av ett samarbete mellan Kristian Keskitalo, Anders Krus, Jani Ollikainen och Busters designers i Finland.

”Buster M och S är – kompletterade med fiskeutrustningspaketet – moderna och praktiska fiskebåtar, som lämpar sig speciellt bra för spinnfiskare. Båda modellerna är lätthanterliga, men den nästan en halv meter längre M ger känslan av en klart större båt”, berättar fiskeguiden Jani Ollikainen.

Till Buster M:s och S:s fiskeutrustningspaketet hör en spölåda, en kastplattform med en fiskestol samt en ställning för en frontmotor. Utrustningspaketets delar kan även skaffas enskilt och utrustningen kan lösgöras då båtens användningsändamål ändras.

En rymligare och mera praktisk spölåda, mera bekvämt utrymme på kastplattformen

Med fiskeutrustningspaketet förstoras Busterns frambänk till en rejält tilltagen kastplattform. Den erbjuder fiskarna en förhöjd durkyta, som förbättrar sikten och underlättar spinnfisket. Under kastplattformen finns mycket stuvutrymme för utfärdstillbehör och fiskeutrustning, varvid prylarna lätt kan stuvas ur vägen för fiskarna. Stuvutrymmena är tillgängliga via två stora luckor som finns i bakkanten av kastplattformen.

I kastplattformen främre del finns förutom förlådan, som hör till Buster M:s grundutrustning, ett avskilt utrymme för t.ex. ankare och fendrar. Till kastplattformen hör en löstagbar högklassig fiskestol.

En annan lite mindre kastplattform bildas då man lösgör akterbänkens kapellåda/ryggstöd. Då bildar akterbänken och badplattformerna en kastplattform i enhetlig nivå.

Den långa spölådan fäster man på båtens vänstra sida. Till Buster M-versionen med två pulpeter hör som standardutrustning en kort spölåda som är placerad framför den vänstra pulpeten.

”Spölådan är verkligt rymlig och praktisk. Till exempel gäddfiskarens vanligaste spö är 8,5 ft och det ryms lätt 5–6 set av dem inklusive rulle i lådan. Under fisket kan man enkelt placera spöna i rad på kastplattformen”, berättar Jani Ollikainen.

Spölådan utgör också ett praktiskt extra stuvutrymme för övrigt gods under stugfärden.

Elmotorns ställning i fören, som ligger lite vid sidan av båtens mittlinje, lämnar gott om fotutrymme på fördäck och underlättar sålunda ombordstigning från bryggan. Ställningen har också en ny monteringsplats för knapen utanför ställningen, vilket även skyddar motorn.

”I gäddvassen och bland grynnorna är den lilla frontmotorn behändig och lätthanterlig”, berättar Jani Ollikainen.

Lätt och praktisk att transportera

Buster med fiskeutrustning

Nya Buster M väger med fiskeutrustningen 413 kg och som motorrekommendation ges den segdragande och ekonomiska Yamaha F40F. Buster M:s modellversioner är enkelpulpetbåten M1 och dubbelpulpetbåten M2.

Den mindre Buster S väger med fiskeutrustning endast 308 kg och den rekommenderar motoreffektområde är 20–30 hästkrafter. Bäst fungerar båten med Yamahas nya F25G-motor, som väger endast 60 kilo.

Buster S kommer i tre olika versioner: S som styrs med kult från aktertoften, S1 med sidopulpet och Scc med mittpulpet.

Fiskeutrustningspaketet kan installeras efteråt i alla Buster M-versioner från och med årsmodell 2018 och alla Buster S-båtar från och med årsmodell 2017.

Dela