Nyheter: Vad avslöjar båtens identifieringsnummer?

6.8.2018

Vad avslöjar båtens identifieringsnummer?

Buster-båtarnas indentifieringsnummer finner man på båtens akterspegel och i fördäcket

Vi får ofta frågan om vad båtens identifieringsnummer innehåller och hur den utläses. Identifieringsnummern avslöjar bl.a. båtens modell, årsmodell och tillverkningsår. Bifogat instruktioner om hur man tolkar koden.

Buster-båtarnas indentifieringsnummer finner man på båtens akterspegel. Dessutom inristas den maskinellt i fördäckets yta. Från identifieringsnummern kan man lätt försäkra sig om också en äldre båts tillverkningsår och årsmodell.

Nuförtiden benämns identifieringsnummern WIN (Watercraft Identification Number = vattenfarkostens identifieringsnummer). För mången båtintresserad är HIN eller Hull Identification Number ännu en känd term. Från och med år 2006 byttes benämningen till CIN, Craft Identification Number, och tio år senare till WIN.

Buster har inte uppfunnit koden eller dess namn utan det är fråga om ett båtidentifieringssystem i enlighet med EU:s fritidsbåtdirektiv. Detta har använts från och med år 1998.

Om det i den egna båtens akterspegel finns inristat FI-BUSA0001K506, så kan man ur teckenserien utläsa följande information:

  • Landbeteckningen FI som inleder identifieringsnummern berättar, att båten tillverkats av eller för ett företag i Finland.
  • BUS är tillverkarens beteckning. Modellåren 2011-2016 var Buster-båtarnas beteckning FI-FIS i enlighet med Busters dåtida ägare Fiskars
  • Därefter följer i identifieringsnummern ett serienummer som särskiljer varje båt, som inleds med en bokstav vilken avslöjar Buster-modellen. I detta serienummer finns beteckningen A, som säger att det är fråga om Buster Magnum.
  • Serienumrets följande bokstav berättar tillverkningsmånaden. Månaderna är bokstaverade från A framåt, så bokstavskoden K avslöjar att båten är tillverkad i november.
  • Numret som följer efter tillverkningsmånaden berättar tillverkningsåret. Här berättar nummer 5 att båten är tillverkad år 2005.
  • De två sista tecknen avslöjar årsmodellen, båtens modellår är alltså 2006.

Man kan inte utläsa enstaka båtmodellers produktionsvolymer ur serienumret, för numreringen har kanske utbyts till exempel då månaden bytts.

På våra nätsidor finner man även noggrannare anvisningar hur man kan identifiera äldre Buster-båtar:

Ytterligare information om äldre Buster-modeller finner man vi sidan Bustermodellerna genom tiderna 

Dela