Nyheter: Tredje upplagan av Nordens populäraste motorbåt: den nya Buster L

17.8.2015

Tredje upplagan av Nordens populäraste motorbåt: den nya Buster L

Buster förnyar sin långvariga favoritmodell, den fem meter långa Buster L. Den nya båten lanseras för säsongen 2016 och visas för allmänheten vid höstens flytande utställningar i Sverige, Finland och Norge.

Eftersom det är fråga om en modell som i åratal befunnit sig på toppen av försäljningslistorna Buster har verkligen satsat på utvecklingen av båten. L är mer sjöduglig, mångsidigt användbar och välfungerande i vardagen och har bättre förvaringsutrymmen än tidigare. 

Förnyandet av Buster L-modellen har stor betydelse för Buster, då båten som varit i produktion i över 20 år har blivit en riktig folkets båt i Norden. Båten genomgick senast en dylik grundlig uppdatering vid millennieskiftet.

Nu har skrovets sjöduglighet utvecklats och dess egenskaper i sjögång har förbättrats. Det nya skrovets egenskaper leder också till allt snabbare planing, särskilt med extra vikt.

Till sina grundläggande dimensioner är Buster L sig lik: den fem meter långa båten för sex personer kan utrustas med en aktermotor på 30-50 hk. Båten kan flyttas bakom en vanlig personbil på en trailer utan skilda bromsar, vilket är viktigt för många båtförare. Som bränsletank används en lös tank som lätt kan flyttas.  

Buster L1 kalastusvene

Modellen kommer även i framtiden att säljas i två olika versioner. I modellen L1 som är utrustad med enbart en förarpulpet finns det gott om utrymme på däck för transport, medan L2 med två pulpeter har skydd bakom vindrutan och kapell för tre personer. Bägge modeller har nu ett integrerat kapellgarage som i L-modellen med enkel pulpet lämpar sig utmärkt för att förvara spön och andra långa tillbehör.

Den nya, löstagbara bakbänkshelheten gör till exempel fiske lättare: lämna bänken i land så kan aktern fungera som arbetsutrymme. Möjligheten att lösgöra bänkarna är också en fördel för förbindelsebåtar som typiskt används för att transportera saker.

I designen av pulpeterna har man också uppmärksammat behovet att ha rum för den infällda installationen av allt större plotters, samt god körställning både sittande och stående. Föraren har mer utrymme och vindrutan sträcker sig längre längs båtens sidor och ger ett gott vind- och stänkskydd. Den helt nya trappan i fören ger mer förvaringsutrymme och gör det lättare att ta sig ombord och lasta.

Storebror Buster Lx

Moottorivene Buster Lx

Till L-familjen hör fortsättningsvis även Buster Lx som utrustats med en större båts egenskaper. Lx som är 45 kilo tyngre än sin lillebror har fördelen med en fast 53-liter stor bränsletank samt skilda säten för föraren och kartläsaren, vilket ger utrymme för ytterligare tre passagerare på akterbänken i vindrutans skydd. Ifall det regnar ryms alltså fem personer allt som allt under kapellet.

Buster Lx är kollektionens minsta modell med skilda säten och kräver i vägtrafik en trailer med broms. Båten har ändock under de senaste åren varit L-kollektionens populäraste variant om man ser på Finlands registreringsstatistik.

Lx:s effektivaste tillåtna motoralternativ uppgår till 60 hk, vilket innebär att dess motoreffektområde är aningen högre än de övriga L-modellerna. 

 

Buster L 2016                                      Buster Lx 2016

Längd: 5,15 m                                      Längd: 5,15 m
Bredd: 1,99 m                                      Bredd: 1,99 m
Vikt: 355 kg/395 kg (L1/L2)                 Vikt: 440 kg
Personantal: 6                                     Personantal: 6
Motorrekommendation: 30-50 hk         Motorrekommendation: 40-60 hk

Dela