Nyheter: SOMMARENS SKÄRGÅRDSTUR MED BUSTER XL

5.8.2021

SOMMARENS SKÄRGÅRDSTUR MED BUSTER XL

Kobba Klintar, Åland

Sjökaptenen och båtentusiasten Timo Aaltonen från Raumo är känd för sina långa båtturer med Buster båtar, som han gjort sedan tidigt 90-tal. Vanligtvis har de årliga turerna tagit honom från hemhamnen i Raumo till den svenska västkusten. Men i år, på grund av rådande förhållanden, styrde han tillsammans med sin sambo Sirpa Stenroos fören mot skärgårdshavet i södra Finland. Årets båtsemester gjord han med sin Buster XL från 2020, utrustad med en Yamaha F115 utombordare. Totalt blev det ca. 400 distans i en av världens vackraste skärgårdar.

"Vår skärgård är den finaste platsen i världen och den kan mycket väl även utforskas med en mindre båt", anser Timo, som en gång i tiden gjort en båtresa på 640 distans på Bottenhavet med en 4,5 meter lång Buster RS.

Den första etappen tog paret till idylliska Åland och Mariehamn
Den första etappen tog paret till idylliska Åland och Mariehamn.

Den första etappen, som startade från hemhamnen i Raumo, tog Timo och Sirpa till idylliska Åland och Mariehamn. Därifrån fortsatte paret sin resa mot Kökar, en unik ögrupp i Ålands yttersta skärgård. Från Kökar tog de vidare kursen mot Dalsbruk, en historisk bruksby på Kimitoön i Egentliga Finland. Efter Dalsbruk var det dags att ta sig vidare mot Åbo och gästhamnen i Aura å med allt den har att erbjuda. Efter några nätter i Åbo tog de en kort avstickare till Nådendal, för att njuta av en god lunch och den sköna stämningen i gamla stan. Sedan var det dags att avrunda turen och ta sig hemåt mot Raumo igen.  

Lunch på Kökar
Lunch och hamnen på Kökar.

Trots de stundvis hårda vindarna var vädret utmärkt och de stötte inte på några problem. Under turen fick Timo och Sirpa uppleva många vackra platser, otaliga skärgårdsattraktioner och njuta av den unika naturen som skärgården har att erbjuda. Bland annat besökte de Kastelholms slott, Ålands enda medeltida borg som grundlagdes på 1380-talet och hade sin storhetstid under Gustav Vasa. De handlade i den mest stämningsfulla by butiken på Jurmo i den yttersta skärgården, åt traditionella åländska pannkakor på Kobba Klintar och fick de se Swan-båtarna glida ut ur Aura å på avslutningsdagen av Swan European Regatta 2021.

Aura å
Åbo och Aura å

Totalt tog resan på skärgårdshavet sex dagar. Timo och Sirpa delade med sig av sina erfarenheter och stämningar efter resan:

”Resan i år var mycket lyckad. Vi hade tur med vädret, båten fungerade utmärkt och Yamaha utombordaren spann som en katt. Totalt blev det 400 distans och det gick åt 350 liter bränsle”, säger Timo nöjd efter resan, samtidigt som han hoppas på att nästa sommar igen få styra sin Buster mot den svenska västkusten och nya äventyr.

Jurmo
Sirpa i den stämningsfulla by butiken på Jurmo.

 

Dela