Nyheter: Buster stöder Östersjöforskningen

3.6.2014

Buster stöder Östersjöforskningen

Buster stöder Östersjöforskningen genom att skänka tre Buster Mini aluminiumbåtar till Tvärminne zoologiska station. Båtarna kommer till förfogande för forskare och studeranden på stationen.

I Tvärminne, utanför Hangö, forskas kring havsekosystemen och de ekologiska förändringar som beror på människan. Även båtägarna har märkt förändringarna som beror på att tillförseln av näringsämnen till Östersjön har lett till att algblomningarna har ökat vid stränderna. Problemet kan bekämpas, men forskning krävs för att besluta om de rätta åtgärderna.

”Vi vill vara med och stödja detta viktiga forskningsarbete. Hur Östersjön och speciellt skärgården mår är viktigt för alla båtägare”, säger Juha Lehtola, direktör för Fiskars båtaffärsverksamhet.

Buster Mini TZS - Photo Joanna Norkko

Julia Nyström tar vattenprov utanför Helsingfors universitets Tvärminne zoologiska station. Buster Mini -aluminiumbåtar används för att forska havnaturs förändringar som beror på människan. Foto: Joanna Norkko / Helsingfors universitet. 

 

Arbetsredskapen ska vara hållbara och säkra

De nya Buster-båtarna behövs verkligen i Tvärminne. Med hjälp av de små båtarna kan studerande och forskare enkelt själva utforska strandområden. Dessutom är roddbåtarna populära även på fritiden, på kvällstid och helgerna.

Buster Mini väger cirka hundra kilo och är en strax under fyra meter lång båt för tre personer. Med sina öppna ytor rymmer båten bra den utrustning som behövs i forskningen. Bustern är osänkbar och tack vare sitt aluminiumskrov kräver båten minimalt med underhåll, vilket gör att även studerande med ringa sjövana kan hantera båten utan problem.

”Båtar som används i forskning ska vara rymliga och säkra och dessutom ska de vara slitstarka i alla förhållanden”, säger Joanna Norkko, amanuens på Tvärminne zoologiska station.

Beroende på forskningsprojektet används antingen större motorbåtar, roddbåtar eller dykutrustning. Den största båten som används i Tvärminne är en 15 meter lång båt som har en lyftkran för tunga bottenprov. Buster-båtarna ska även användas som hjälpbåtar för de större båtarna.

Östersjön mår dåligt

Enligt Norkko mår Östersjön dåligt, vilket beror på de stora utsläppen av näringsämnen till Östersjön under de senaste decennierna. Enligt Norkko kommer det även att ta decennier för att förbättra läget.

”Vattenkvaliteten runt Tvärminne är relativt bra, eftersom området ligger nära öppet hav som spolar kusten och därför bildas det inte så många syrefattiga områden. Tack vare det nya reningsverket i St. Petersburg har även läget i östra Finska viken blivit bättre”, säger Norkko.

Tvärminne zoologiska station (som tillhör Helsingfors universitet) ligger i Hangö och den har varit verksam i över hundra år. Över 300 forskare arbetar på stationen årligen och där finns även universitetsstuderande på cirka 30 kurser samt gymnasieelever på sina Östersjö-kurser. Mest livligt är det på stationen under maj-september. Stationen bevakar läget i Östersjön och Finska viken, bland annat med hjälp av vattenprov där man mäter mängden av näringsämnen i vattnet och genom att följa variationer i djurbestånden i havsbotten. Dessutom forskar man på stationen i hur syrebristen i Östersjöns djupområden påverkar ekosystemet.

”Vi håller precis att starta ett fyraårigt EU-finansierat forskningsprojekt som går ut på att utreda hur kustområdena påverkar Östersjöns näringsbelastning: i vilken omfattning filtrerar kustzonen näringsämnen som kommer från land och på vilket sätt påverkar det Östersjön och bottendjursbestånden på havsbottnarna”, berättar Norkko.

Dela