Nyheter: Buster Boats lanserar en ny smartskärm som standardutrustning

13.6.2016

Buster Boats lanserar en ny smartskärm som standardutrustning

Den stora pekskärmen slår samman elektroniska sjökort, en färddator och ett underhållningssystem som en del av motorbåtens standardutrustning.

Buster lanserar för nästan hela sitt båtsortiment som standardutrustning en smartskärm integrerad i styrpulpeten som innehåller elektronisk navigation. Infotainment-systemet som fått namnet Buster Q består av en stor pekskärm, som förutom sjökorten också för samman bl.a. båtens alla mätinstrument, bruksanvisningen och guidevideon, väderprognoser, radio och nätförbindelse.

”Vårt mål är att göra båtlivet lättare och säkrare för alla”, säger Buster Boats verkställande direktör Juha Lehtola.

Enligt Lehtola har målet varit att skapa en lättanvändbar båt som till exempel tar bort behovet av att skaffa en skild kartplotter eller ekolod. Eftersom användargränssnittet är designat enkom för användning på motorbåtar har man kunnat avlägsna alla onödiga egenskaper och menyer.

”Vi har tagit inspiration av bilindustrin och tablettillverkare: vi har kopplat ihop båtens viktigaste funktioner på en enda stor, lättanvändbar pekskärm”, säger produktutvecklingsdirektör Anders Kurtén som ansvarar för utvecklingen av Buster Q.

Buster Q är standardutrustning i alla båtar från och med den fem meter långa Buster M. Pekskärmen är 10 tum, i större båtar från Buster Magnum uppåt är den 16 tum. För båtförare betyder det här bla. bättre möjligheter för framförhållning vid navigation i högre farter.

Buster Q har som standardutrustning internetuppkoppling, sjökort från C-Map, Yamaha-utombordarinstrumenten, väderinformation om det lokala området och en Wifi-hotspot genom vilken Buster Q:s nätuppkoppling också kan delas med andra apparater.

Buster Q-skärmen kan kompletteras med ett ekolod som finns tillgänglig som tilläggsutrustning, AIS, ett högkvalitativt ljudåtergivningssystem samt i framtiden också med radar. Q är NMEA 2000 kompatibel, vilket innebär att även andra tillverkares marinelektronik kan kommunicera med apparaten utan problem.

”Buster Q innebär att Sakernas internet nu också finns på båtar. Apparaten uppdaterar till exempel alltid sig själv när en nätuppkoppling är tillgänglig, och vi utvecklar hela tiden nya egenskaper åt Buster Q”, berättar Kurtén. 

Läs mer: Buster Q

Dela