Nyheter: Succémodellen Buster XL får mer egenskaper som hör till stora båtar

11.7.2016

Succémodellen Buster XL får mer egenskaper som hör till stora båtar

Busters ”lilla stora båt” XL får i och med en designuppdatering allt större interiör och motoreffekten ökar till 130 hästkrafter. ​

Buster XL:s grundmått förblir desamma efter modelluppdateringen: den sex centimeter under sex meter långa XL transporterar bekvämt sex personer. Det lätta men hårda aluminiumskrovet väger bara dryga 600 kilo, så båten är lätt att hantera även vid bryggan.

Hanteringen underlättas också av Buster Q-smartskärmen som hör till standardutrustningen. Smartskärmen på 10 tum kombinerar i samma, lättanvändbara pekskärm bl.a. elektroniska sjökort som hör till standardutrustningen, mätinstrumenten för motorn, bruksanvisningar och guidevideor samt internetuppkoppling med dataanslutning på två år.

”Avsikten med smartskärmen är göra båtlivet allt lättare och säkrare för alla”, säger Buster Boats verkställande direktör Juha Lehtola.

Bättre prestanda med mindre effekt

Buster XL är bland de populäraste Buster-modellerna och har även nått stor succé i internationella båttidningars tester. Skrovets egenskaper har konstaterats vara goda och båten har betett sig konsekvent i alla omständigheter, så inga stora ändringar på skrovets geometri ansågs nödvändigt.

”Vi flyttade dock båtens tyngdpunkt, som har lett till att båtens prestation har förbättrats även med mindre motoreffekt”, säger Buster Boats produktutvecklingsdirektör Anders Kurtén.

I den nya modellen ökar den största motoreffekten till 130 hästkrafter från den tidigare versionens 115 hästkrafter. Tack vare det lyckade skrovet är Buster XL användbar med ett sällsynt stort antal olika motoreffekter. Den minsta rekommenderade motoreffekten är 80 hästkrafter, men för personer som ofta kör med tung last rekommenderas det att maskinens effekt väljs från maskineffektens övre gränser.

Användbarheten förbättrades genom att göra interiören vidare. Det finns fortsättningsvis rikligt med förvaringsutrymme både inne i pulpeterna och under bakbänken. Åt repen finns låsbara förvaringsfack under de stora badplattformerna.

”Vi designade ett nytt kapellskydd och flyttade den bakre soffan rejält bakåt, vilket gav en klar känsla av mer utrymme åt passagerarna i den viktiga akterdelen jämfört med tidigare”, säger Kurtén.

Trimplan och offshore-säten som standardutrustning

I förnyelsen har Buster XL:s standardutrustning förbättrats avsevärt. Beslagen och räckena är av rostfritt stål och trimplanen hör alltid till utrustningen. De allt stadigare offshore-sätena är av samma modell som används i den större Buster XXL-modellen.

Vindrutorna som sträcker sig längs sidorna skyddar passagerarutrymmet väl, och är av samma sort som i Magnum-modellen jämte mörka ramar.

Den nya modellen representerar redan den fjärde generationen för modellen, då den första Buster XL sjösattes för redan 24 år sedan. Den ursprungliga XL-modellen hade en maximal effekt på 90 hästkrafter. Den tredje generationens XL kom ut på marknaden år 2012, då båten förlängdes till nästan sex meter.

I sortimentet ingår fortfarande systermodellen som designats för krävande bruk, Buster XL Pro. Även till XL Pro:s standardutrustning hör fr.o.m. säsongen 2017 Buster Q-smartskärmen och trimplan.

Buster XL 2017

  • Längd: 5,94 m
  • Bredd: 2,17 m
  • Vikt: 625 kg
  • Bränsletank: 100 liter
  • Personantal:  6
  • Motorrekommendation: 80–130 hk 
Dela